Google UTM Link Nedir? Kullanılması Neden Önemlidir?

İnternet sitesi olan herkesin birtakım konuları bilmesi gerektiğini hep belirtsek de bazı konular teknik bilgi gerektirebiliyor. Bu teknik bilgileri bulmak veya doğru bir şekilde yapmak bazen zorlu olsa da azimle yapabilmek mümkün. Bugünkü konumuz da bu açıklamamıza uyan cinsten. UTM gibi web sitenizi takip etmenizi sağlayan önemli bir konuya bugün değineceğiz. UTM ‘nin ne olduğunu, UTM’nin nasıl kullanılması gerektiğini, UTM’nin faydalarını ve nasıl oluşturulabileceğini anlatacağız.

UTM NEDİR?

Urchin Tracking Module kavramı Google UTM URL yâda URL Builder olarak da biliniyor. Baş harflerin kısaltması olan UTM kavramı web siteyle uğraşan ya da dijital pazarlamacılarının mutlak suretle bildiği bir konu.

UTM kavramının açılımı Urchin Tracking Module olarak ifade edilebilir. 2005 yılından itibaren aktif olan bu kavram web siteler için büyük önem arz ediyor. Siteye gelen bağlantıları kontrol etmenizi sağlayan kod parçacıkları olarak da bilinen UTM’yi Google Analytics üzerinden takip ve analiz etmek mümkün. UTM genelde e-ticaret siteleri ve hizmet veren siteleri oldukça ilgilendiriyor.

Bağlantılarınıza yerleştireceğiniz UTM kodları sayesinde sitenize giren kullanıcıların ya da ( müşterilerinizin ) davranış farklılıklarını, hangi kaynağı kullanarak geldiğini, hangi cihazdan( mobil yâda PC) geldiğini bilmeniz mümkün.

UTM Kodları Nasıl Oluşturulur?

Sitenizde herhangi bir trafik kaynağını performans açısından incelemek istediğinizde UTM kodlarıyla ilişki kurmanız gerekiyor. UTM kaynak kodlarını belirlediğiniz hedef linklere entegre etmeli ve böylece bağlantıyı oluşturmalısınız.

Destinatino URL kısmına entegre edeceğiniz UTM kaynak kodları sayesinde Google Analytics’ten trafik kalitenizi görebiliyor olacaksınız.

PEKİ, UTM’Lİ BİR LİNK NASIL OLUŞTURULUR?

Urchin Tracking Module linklerini oluşturmak istiyorsanız kullanabileceğiniz 5 parametre bulunuyor.

  • utm_medium= (Kampanya Aracı) olarak
  • utm_campaign= (Kampanya Adı) olarak
  • utm_content= (Kampanya İçeriği) olarak
  • utm_source= (Kampanya Kaynağı) olarak
  • utm_term= (Kampanya Terimi) olarak ifade edilebilir.

Bu parametlere ise istediğiniz kelimeleri girebiliyorsunuz. Google Analytics hesabınızda görebildiğiniz bu metrikleri sadece sizin görebileceğinizi ise belirtmekte fayda var. Hedef URL’nizi ölçümlemek için Hedef URL’nin sonuna tırnak olmadan “?” yani soru işaretini yazarak istediğiniz parametreyi girmeniz gerekiyor. Her bir parametre ise bildiğiniz üzere “&” ve işareti ile birleştiriliyor. Aynı zamanda eğer ki manuel olarak UTM’Lİ bir URL oluşturmak istemiyorsanız yine UTM Builder’dan faydalanabilirsiniz.

Google UTM link oluşturucu

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi ben sitemde var olan bir içeriği sosyal medya reklamları ile ölçümlemek istediğimde UTM bana bu şekilde bir URL oluşturdu: ” https://www.ugurugurcan.com/yeni-baslayanlar-icin-google-siralamalarinizi-yukseltecek-7-onemli-seo-onerisi/?utm_source=facebook-ads&utm_campaign=seo-onerileri ”

UTM Kodlarının Nelerdir?

Bağlantılarınıza yönlendirmek istediğiniz UTM kodları tamamen zorunlu değildir. 3’ü zorunlu diğer 2’si zorunlu olmayan UTM parametreleri dilerseniz 3. Parti yazılımlarla da yapabilir yada online araçları da kullanarak oluşturabilirsiniz.

  • Utm_campaign: Kampanya isminin yer aldığı parametre olarak ifade edilebilir. (*)

Sosyal kaygıyla paylaşılan kampanyalar için bu parametre utm_campaign=sosyal

Reklam sebebiyle paylaşılan kampanyalar için bu parametre  utm_campaign=reklam

E-posta kanalıyla paylaşılan kampanyalar için bu parametre utm_campaign=email olarak yazılır.

  • Utm_source: Kampanya kaynağını belirten parametre olarak ifade edilebilir. (*)

Facebook üzerinden ziyaretçi geliyorsa bu parametre utm_source=facebook

Arama motorundan ziyaretçi geliyorsa bu parametre utm_source=google

Bültenden ziyaretçi geliyorsa bu parametre utm_source=newsletter olarak yazılır.

  • utm_medium: Pazarlama aracını belirten parametreler olarak ifade edilebilir. (*)

Kampanyanızı link olarak ekliyorsanız bu parametre utm_medium=link

Linkiniz bir e-posta bülteninde bulunuyorsa bu parametre utm_medium=email

Kampanyanızı banner olarak hazırladıysanız bu parametre utm_medium=banner olarak yazılabilir.

  • utm_term: Kampanya terimi olarak da bilinen UTM TERM anahtar kelime reklamında kelime tanımlamanızı sağlar.

Reklam olarak bunu eklediyseniz parametre utm_term=reklam

Yorumlaşma amacıyla eklediyseniz bu parametre utm_term=yorum olarak girilmeli.

  • utm_content: Kampanaların içeriğini belirten bu parametrede birden fazla kampanyaya ve firmaya reklam UTM koyabilirsiniz.

Örneğin X şirketi için kampanyanız  utm_content=Xreklam1

Y markası için kampanyanız utm_content=Yreklam1 olmalı.

(*) ile işaretli olanlar ise zorunlu parametrelerdir.

Kısacası, Hedef URL’nizi UTM’Lİ bir şekilde oluşturunca web sitenize bu linkler reklam araçlarına tıkanıldığına geliyor olması gerekiyor. UTM’lerden sonra web siteniz trafik almaya başladığında Google Analtytics’e girebilir ve hesabınızdaki Kanallar bölümüne girerek trafiğin davranış ve dönüşüm analizlerini inceleyebilirsiniz.

Kanallar bölümüne girmek içinse Google Analtytics > Edinme > Kampanyalar adımlarını takip etmeniz gerekiyor.

UTM Kodunu Ücretsiz Oluşturma

Google Ads ve sosyal medya reklamları için UTM linkleri için ücretsiz olarak Google Analytics Campaign URL Builder aracını kullanabilir,  Android uygulamaları ve Android reklamları UTM linkleri içinse Google Play URL Oluşturucu aracını deneyebilirsiniz. Aynı zamanda iOS uygulamaları ve iOS reklamları UTM linkleri içinde iOS Kampanya URL’si Oluşturucu aracını ücretsiz bir şekilde kullanıyor olabilirsiniz.