Google AMP Nedir? AMP Rehberi

Çok önemli ve detaylı bilgilere başlamadan önce sizlere AMP’nin Türkçe karşılığını aktarmak istiyorum. AMP, Accelerated Mobile Pages’in açılımıdır. Türkçesi ise hızlandırılan ya da hızlandırılmış mobil sayfalar olarak biliniyor. Google’ın geliştirdiği yönergelere bağlı bir şekilde mobil olarak kullanılan sayfaların daha hızlı açılmasını sağlıyor. Aslında bir kodlama yöntemi olduğunu da söyleyebilirim. Tam da bu nokrada AMP rehberiyle ilgili çok sayıda bilgilere ihtiyacınız olacaktır.

Google AMP yönergelerine uygun olan sayfalar arama motorunun ön belleğinde saklanıyor. Kullanıcıların arama sorguları yapması durumunda mobil kullanıcı deneyimi bu sayede artıyor. Şimdi AMP ile ilgili kapsamlı rehberi inceleyerek aklınızdaki Google AMP nedir sorularının yanıtlarını daha iyi anlayabilirsiniz.

AMP Ne Demek?

AMP’nin bir kodlaya yöntemi olduğunu söylemiştim. Mobil sayfalar Google’ın geliştirdiği yönergelere bağlı bir şekilde hızlıca açılmaktadır. İşte bu AMP’dir. Geliştirilen bu projenin büyük bir avantajı da bulunuyor. Tamamen açık kaynaklı kodlara sahip olduğu için AMP yönergelerini özelleştirilmiş sayfalardan oluşturabiliyorsunuz. Peki AMP standartlarında sayfa oluşturmak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte yanıtla;

  • AMP sayfasındaki hatalar tespit edilmeli
  • Doğrulama yapılmalı. Yani Google Search Console’a sayfa bildirilmeli
  • Kodlama ve yerleşimle beraber içerik tasarımı gerçekleştirilmeli
  • Sayfa içeriği zenginleştirilmeli

AMP sayfası oluşturmak isteyenlerin HTML ile arası iyi olmalı. Çünkü tasarım sürecinde açık kaynaklı HTML kodlarını kullanmanız gerekiyor. Bu sayede sayfanın Google başta olmak üzere diğer arama motorlarında erişilebilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Şimdi Google AMP nedir sorusunun yanıtları daha açıklayıcı olmuştur umarım.

Erişimin de mobil sayfalarda zenginleştirilmesi gerekiyor. Bu süreçte sayfanızı çekici bir hale getirmek için Search Console yardımıyla Google’a bildirebilirsiniz. Son aşamada ise sayfada ortaya çıkabilecek hataları tespit ederek düzenlemeye geçebilirsiniz.

Günümüzdeki pek çok web site sahibi, mobil uyumluluk konusunda sorunlar yaşıyor. Ya da tamamıyla mobil uyumlu olan internet siteleri de sıraladığım problemlerle karşılaşabiliyor. Kullanıcılar bu sorunları gördüğünde tekrar siteyi ziyaret etmediği için ‘hemen çıkma oranı’ da doğal olarak yükseliyor. Tasarımı güzel olmayan ve yavaş açılan web siteleri yerine Google AMP projesiyle beraber daha hızlı ve güzel web sitelerine sahip olabilirsiniz.

Google Algoritmaları ile AMP Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Google’ın mobil uyuma dikkat ettiği her zaman biliniyor. Hatta bu bir sıralama kriteri olarak da ele alınıyor. Fakat AMP her ne kadar zorunlu olmasa da Google’ın sıralama kriteri olarak kabul etmesi nedeniyle herkesin fazlasıyla özen göstermesi gerekiyor. AMP, mobil sayfaların aşırı hızlı yüklenmesini sağladığından dolayı aslında sıralamada da güzel bir yere sahip olmanıza davetiye çıkarıyor. Özet olarak AMP kullanmak aslında zorunlu değil. Fakat ziyaretçilerinizin web sitenizi sık sık ziyaret etmesini istiyorsanız AMP yüklemenizde yarar var.

Google’ın 2017 algoritmasına baktığımız zaman, AMP bulunan veya bulunmayan sayfaların içerikleri karşılaştırılmış ve bir güncelleme yayımlanmıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere Google AMP aslında her kullanıcı için bir zorunluluk haline gelmiştir.

2017 yılının ardından 2018’de de AMP kullanım istatistikleri Google tarafından yayımlanmıştır. Tüm dünyada çokça kullanılan AMP teknolojisi şimdilerde tüm web sitelerinde yerini almış durumda. Yaptığım bir araştırmaya göre 2017 yılında tam 25 milyon domain AMP güncellemesini gerçekleştirdi. Ayrıca 4 milyardan fazla web sayfasında da bu güncellemenin yapıldığını söyleyebilirim.

2018 yılı için de elde ettiğim bazı veriler var. Tablet ve akıllı telefonların ciddi anlamda rağbet görmesi, mobil kullanıcı oranını da arttırmış durumda. Bu durum kullanıcıların her zaman daha hızlı olarak açılan web sayfalarına olan ihtiyacını artırıyor.

Neden AMP Kullanılmalı?

Aktardığım bu bilgilerin ardından neden Google AMP kullanmalıyız sorusunun yanıtlarını az çok anlamış olabilirsiniz. Günümüzde çok sayıda haber sitesi var. Aynı durum e-ticaret siteleri için de geçerli. Yoğun bir trafik hedefleyen bu siteler, sayfaları için AMP kullanmalıdır. HTML bazında birden fazla teknolojiyi de destekleyen AMP’nin, organik trafiği artırdığını da unutmayın.

Sayfaların yüklenme hızı, ilgili teknolojinin performans beklentisi içinde olan sitelerde ciddi anlamda işe yarayacağını söylemek doğru olacaktır. Aslında kullanıcıların sayfalardan beklentisi az çok ortadadır. Hızlı açılması ve her zaman doğru bilgileri sunması. Bir e-ticaret sitesini ele alalım. Satılan ürünlerin detaylarının yer almadığı bir kategorinin tekrar ziyaret edilmeyeceği bilinmelidir. Ayrıca ürünleri incelemek isteyen bir kullanıcı yeteri kadar detaya ulaşamadığı zaman siteye tekrar giriş yapmayacaktır.

AMP’nin Çalışma Prensibi Nasıldır?

Buraya kadar Google AMP detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Şimdi de bu teknolojinin çalışma prensibinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle kod sisteminin kullandığını belirttiğim bu teknoloji için AMP sayfasına kodlar ekleyerek sayfadan referans verebilirsiniz. Sayfanızda yalnızca AMP sürümü yok ise farklı bir kod kullanarak bu durumu Google’a bildirebilirsiniz.

Uzun süredir bu teknoloji kullanılmaya devam ediliyor. Gerçekten de kullanıcıların büyük bir kısmı, bu sayede ciddi bir ziyaretçi kitlesine ulaştığını aktarıyor. Sizler de bu bilgilere için veya AMP kullandıktan sonra karşılaştığınız olumlu süreçler hakkında buradan yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Web sitelerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bu teknoloji ile doğru yatırımlar yapabileceğinizi de unutmamalısınız. WordPress uyumlu olan AMP’nin yüksek hızda açılan sayfaları sayesinde her zaman Google sıralamasında yukarılara çıkabilirsiniz. Aynı zamanda Search Console’da AMP raporunu takip ederek aldığınız aksiyonların sonuçlarını görebilirsiniz.