Uygulamayanın Kalmadığı En Etkili SEO Teknikleri Ve Stratejileri

Bu yıl trendlere önem veren SEO uzmanlarının kavramış olduğu SEO teknikleri ve stratejileri hakkında bir makale yazmak istedim. Bu SEO tekniklerini uygulamayanlar şu an diğer rakiplerinden üç sıfır geride diyebilirim.

Yapılan araştırmalar sonucunda kullanıcıların % 94.95’i organik arama sonuçlarına tıkladığını varsayarsak 2018 SEO planlamalarının organik arama sonuçlarına dayalı olmasının önemini vurgulayabiliriz. Merakla izlediğim ve araştırdığım Google ile ilgili öngördüğüm SEO teknik ve stratejilerini bu yazımda paylaşmaya karar verdim.

Analizleri Doğru Yapmak SEO Hedefinizi Belirlemede Ve Başarılı Olmanızda Kilit Nokta Olacaktır.

Sitenizle ilgili ne kadar empati yapsanızda diğer kullanıcılar gözünden sitenizin açıklarını bilmenizde fayda var. Web sitenizle ilgili küçük bir anket yapmanızı öneririm. Kullanım kolaylığından site hızına kadar her detayını anketler ile analiz ederek sitenizdeki eksikliklerinizi görebilir ve SEO güncellemesinde gerilemeden düzeltme şansını yakalayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere 2015’ten beri en önemli sıralama faktörü olan RankBrain sitenizi 3 aşama olarak değerlendiriyordu. Tıklama oranı (TO,) sitede kalma süresi ve hemen siteden çıkma oranı (Bounce Rate) gibi verileri RankBrain datalar halinde UX sinyallerini Google’a bildiriyor. İşte 2015’ten bu yana bir gerileme yaşıyorsanız SEO planlarınızı acilen RankBrain’e göre uyarlamanızda fayda var. Sitelerin birden düşüş yaşayacağı kanaatindeyim. Yapacağınız bu anketler ile geri dönüşüm alarak sitenizde neden kullanıcıların kalmadığını ya da neyi görmek isteyip göremediklerini anlayabilir hemen bir site güncellemesine kolları 2020 SEO güncellemesi öncesinde girişebilirsiniz.

SERP’İN ÖNEMİ 2018’DE DAHA NET ANLAŞILACAK

Bilmeyenler için SERP’in ne olduğunu açıklayalım. Search Engine Results Page kelimelerinin kısaltılmış hali olan SERP, Türkçe’de “arama motoru sonuç sayfası” anlamına gelmektedir. Google’da bir şeyi arattığınızda karşınıza çıkan sayfaya SERP denir.

Birbirinden farklı teknik ve faktörlerin SEO’nun alt yapısını hazırladığını kabul edersek, SERP kavramı da bu alt yapının en büyük yapı taşlarından sadece birisidir diyebiliriz. 2018’de daha da önemli hale gelmesini beklediğim SERP konusunda şimdiden sitelere optimizasyon yapmakta fayda var. Başlık, meta ve URL kısımlarında daha önce belirlenen kriterler sitenizde mevcutsa değiştirmeye gerek yok. Eğer ki sitenizde SERP’e ait bir çalışma yoksa nasıl yapacağınıza biraz değinelim.

İlk olarak sitenizde yayınladığınız içeriklerde anahtar kelimelerinizin yer alması gerektiğini söylemekte fayda var. Bu içeriklerdeki anahtar kelimelerinde başlıkta geçmesi Google tarafından belirtilen bir kriter. Daha sonra URL kısaltmalarında  “/?p=3457” şeklinde bir URL yapısı yerine “/baslik-ismi” tarzı bir URL yapısını kullanmanızı öneriyoruz. Bu nedenle siz de sektörünüzün SERP’lerini mutlaka araştırın. Ancak SERP’lerinizi oluştururken sadece odak anahtar kelimeniz yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda SEM, alışveriş sonuçları gibi çeşitli noktalara değinerek snippetler için yeni strateji geliştirmeye özen gösterin.

Sitenizin snippet’lerinin görünürlüğünü izlemek ve analiz etmek için SEMRush, SEOMonitor vb. araçlarını da kullanabileceğiniz söyleyebiliriz.  SERP konusunu kısaca açıkladıktan sonra son olarak sizlere tavsiyem Google’ın sayfanızı SERP’ler için tam anlamıyla anladığından emin olmanız olacaktır. Bunun için mutlaka schema.org ‘u kullanmanızı öneriyor ve yapılandırılmış veriler (structured data) ayarını işaretli olarak değiştirmenizi tavsiye ediyorum.

2018’de Google Sesli Aramada Gelişmeler Bekleniyor

Google Home, Siri, Cortana ve Alexa gibi çeşitli uygulamalar insan sesini %92 oranında tanıdığını ve anladığını daha önce bir çok araştırma sonucunda gördük. Mobil arama sonuçlarında son derece önemi gitgide artan sesli aramaların önemi 2018’de tavan yapması bekleniyor.

2016 yılından beri süregelen sesli arama ileride yepyeni bir SEO çalışmalarının başını çekecek gibi duruyor. SEO Uzmanı olarak sesli aramanın ilerde yapacağımız SEO çalışmalarını doğrudan etkileyeceğini düşünüyorum. Bu noktada siteniz için sesli aramayı 2018 güncellemesi öncesinde nasıl aktive edeceğinizi anlatmakta fayda görüyorum.

Google Sesli Aramalar İçin SEO Optimizasyonunu Nasıl Yapılır?

Her gün 4,5 milyar aramanın gerçekleştiği Google’da sesli aramaların önemini ve ilerdeki bize sağlayacağı katkılarını düşünürsek acilen sesli aramalar için sitemizi optimize etmemiz gerektiğine inanıyorum. Örneğin harika börek yapan bir firmanız var ve dijital dünyada oldukça hayranınız var. Yolda gitmekte olan bir kullanıcı börek evi ya da börekçi olarak sesli aramayı kullandığında direkt olarak sizi bulmasını istiyorsanız biran önce sitenizi optimize etmelisiniz. Google Business hesabı açarak başlayacağınız sesli arama optimizasyonu için gerekli olan bilgileri doğru olarak girdiğinizden emin olun. Aynı zamanda Google Rich Snippets kart yani zengin kartlar kullanımıyla birlikte veri işaretlemesi yapılması daha fazla sitenize hit elde etmenizi sağlayacağından Search Console’a girerek önce mülk edinme işlemlerini yapın. Web sitesi mülk edinme nasıl yapılır için bu linke tıklayın ve nasıl yapılacağını öğrendikten sonra Search Console’dan zengin kartların kullanımını etkinleştirin.

Sesli Arama Optimizasyonlarında Başarılı Olmanız İçin Yapmanız Gerekenler

  • 2018 yılında ve daha sonraki yıllar için şimdiden sesli arama optimizasyon konusunda araştırdıklarımı ve edindiğim bilgileri sizlere teknik olarak açıklamak istiyorum. Sesli arama optimizasyonunda başarılı olmak istiyorsanız ilk olarak kullanıcının neyi öğrenmek istediğini düşünün. “Tavuk Yemeği “ başlığı yerine içeriklerinizi mutlaka soru cevap gibi düşünerek hazırlayın. Tavuk Yemeği Nasıl Yapılır? Tavuk Yemeğinin Malzemeleri Nelerdir? Gibi bizim sıklıkla kullandığımız alt başlıkları yazınızda bulundurmaya özen gösterin.
  • Grafikler, tablolar ve daha nice görseller soru cevap mantığına uygun olmadığı için Google Asistanı tarafından elimine edilebilir. Google sesli arama özelliği sebebiyle SEO çalışmalarınızda sıralama kaybetmek istemiyorsanız yazınızda kullanacağınız görselleri minimum seviyede tutabilirsiniz.

Link Alımı Veya Satımında 2018’de Beklenmeyen Cezalar Gelebilir

Google doğal olmayan link alımı veya satımı size ummadığınız cezaları 2018’de getirebilir. Yayınladığınız içerikte koyduğunuz linke ait sitenin kalitesi ve çalışmaları iyi değilse bu sizin SEO çalışmalarınızın zarar görmesi hatta Google tarafından gerilemeye alınmanız demektir. Ürününüz için ya da hizmetiniz için backlink satın almak istiyorsanız sizin sektörünüzle ilgili olarak en tepedeki siteden link almaya özen gösterin. Bu linklerin kalıcı olacağından emin olun ki linkler kaldırıldığında siteniz yine gerilemesin.

Link almak için tek çareniz doğal içerik üretmek ve kullanıcının paylaşmaya değer olarak adlandıracağı içerikleri yayınlamaktır. İstemediğiniz kadar böylece doğal link alabilirsiniz. En iyi içeriği nasıl üretebileceğiniz konusunda yakın zamanda bir makale paylaşacağımı da belirtmek isterim.

2018’de Gerilememek Adına YOAST’LAR Acilen Güncellenmeli

Google tarafından 5 Mart’ta yapılan güncelleme sebebiyle YOAST kullanıcılarında gözle görülür bir gerileme yaşandı. Herkes “ne oluyor” derken SEO danışmanı olarak ben de sorunun ne olabileceğine göz attım ve kısa süre içerisinde var olan problemi tespit ettim. YOAST eklentisini ücretsiz kullanan binlerce kullanıcıya 7,1 sürümündeki birçok alan kapatıldı. Peki, Yoast SEO’da değişen bölümler neler? YOAST’I 2018’de sorunsuz bir şekilde kullanmak için ne yapmak gerek? İşte yapmanız gerekenler listesi aşağıda!

7.1 güncellemesiyle birlikte sayfaların alt sayları olan page1/page2 bölümleri “noindex” etiketinden çıktı ve yinelenen bu başlıklar sorunun zeminin oluşturdu. Burada ilk olarak yapılması gereken şey Search Console’a girip Arama Görünümüne girip HTML Geliştirmeleri alanına girerek yinelenen başlık etiketleri, yinelenen meta açıklamalarını rahatlıkla görebilirsiniz. İşte bu durum sitenizin gerilemesindeki temel etken diyebiliriz.

Diğer etken ise YOAST güncelleme sonrasında sitenizdeki görselleri ayrı sayfada açmaya başlamıştır ve doğal olarak içeriğe yönlendirmemiştir bu da diğer etkendir.

Yoast SEO Güncellemesinden Doğan Soruların Çözümü  

Sorunu ortadan kaldırmak çok kolay. Birazdan sizlerle paylaşacağım aşamaları tek tek uygulayarak 2018’de yayınlanması beklenen SEO güncellemesi sonrasında en önemli gerilemeyi daha yaşamadan önlemini alabilirsiniz.

Not: 2018 YOAST SEO AYARLARI olarak vereceğim aşağıdaki yönergeleri yapmadan önce mutlaka yedeğinizi almanızı öneriyorum. Yedek almak için public_html > wp-content > plugins> wordpress-seo klasörünü takip edin ve yedeğin başına (-) koymalısınız.

  1. YOAST’IN son sürümüne bu linkten ulaşabilirsiniz. (https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/advanced/)
  2. Siteye girdikten sonra 6.2 olan sürümünü indirin ve aşağıdaki adımları takip edin.

  1. İşlemden hemen önce yapmanızı önerdiğim şey ise YOAST SEO’nun yedeğini almanız olacak. Bunun için Yoast SEO > Araçlar > Alanından İçeri Al > Dışarı Aktar adımlarını takip ediyor ve böylece tüm ayarları yedek almış oluyoruz. Tekrar bir güncelleme ve gerileme tehlikesi yaşamamak adına ise FTP den “wp-seo.php” dosyasına aşağıdaki gibi ulaşabilirsiniz. Versiyon yazan kısmı ise 50,0 olarak değiştirmelisiniz. Bu sayede tüm güncellemeleri pas geçebilir ve bunun için uyarı almayı durdurabilirsiniz.

  1. İndirdiğiniz dosyayı FTP’ye giriş yaptıktan sonra public_html > wp-content > plugins> wordpress-seo klasörü ile artık değiştirebilirsiniz.
  2. Eski ayarlara dönülmesini ise atlamadan yapmanız gerekmekte.

Arşivlerin alt sayfalarını ve meta anahtar kelimelerini diğer ayarlar sekmesinden değiştirmeniz gerekiyor.

  1. Yoast SEO ayarlarında değiştirilmesi gereken bir diğer ayar ise ortam ayarları olacaktır. Diğer yapılması gereken ayar ise, Ortam ayarlarıdır.

Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi Meta Robots kısmını index olarak, kod parçacığı kısmını gizle olarak ve Yoast meta kutusunu göster olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Agresif SEO Taktiğinden Acilen Uzak Durun!

Anahtar kelimeleri sitenin her yerinde gerekli gereksiz çok fazla kullanımından ve manipülasyon tarzındaki içerik üretme alışkanlığından hemen vazgeçmelisiniz. Alakalı veya alakasız backlink alımı da 2018’deki güncellemeden size kötü sürprizler getireceğini de söylemek için medyum olmama gerek yok. Uzun süredir bu konularda uyarılar yapan Google 2018’de de bu tür davranışı sergileyen sitelere karşı ciddi bir yaptırım uygulayacak gibi gözüküyor. Hacklink, doğal olmayan backlink, doğal olmayan içerikler gibi bir dizi taktik size 2018’de beklemediğiniz zararları getirebilir.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalarla ( AMP) 2018 Güncellemesi Öncesinde Tanışın

Site hızına bağlı olarak siteye girişlerin azaldığı şikâyetiyle Google yepyeni bir projeyle kullanıcılarına” merhaba “diyeli çok olmadı.  Sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayan AMP kullanarak Google her arama sonuç sayfasında size en üst kısımda yer vermektedir. Mobil cihazlarda oldukça sitenizin açılışını hızlandıran AMP’yle biran önce tanışmak için Search Console sayfasına gidin. SEO uzmanı olarak Search Console ile sıklıkla haşır neşir olduğumuz ve bunları deneyimleme şansı elde ettiğimiz için size AMP’yı güvenle kullanabileceğinizi söylemek istedim.

2018’de İçerik Pazarlamasının Önemine Dur Demek Mümkün Olmayacak!

İçeriğin öneminin gitgide artmasıyla haliyle içerik konusunda sitelerin talepleri çok fazla. SEO uyumlu içeriğin yazımı konusunda destek veren bir çok kurum ya da kişi olsa da içerik üretmenizden ziyade içeriği nasıl ürettiğiniz yani stratejiniz 2018’de daha önemli hale gelecek. Gelişigüzel seçeceğiniz konu veya anahtar kelimeler yerine belirli bir 2018 içerik planı oluşturmalı ve içerik stratejileriniz doğrultusunda içerik pazarlaması stratejinizi oluşturmalısınız.

Örneğin gezi turları sattığınız bir siteniz var. Gezi turları sitenizde SEO hedefiniz için içerikler yani blogları yayınlıyor olabilirsiniz. 2018’de günlük 3 adet 300 kelimelik içerik evet sizi başarılı kılabilir ama sizi ziyaret edenlerin istediği konuları veya bilgileri vermeyen bu kısa içerikler sebebiyle sitenizdeki kalma ve çıkış süreleri size istediğiniz başarıyı getirmeyebilir. Bu nedenle özel günleri hangi içeriklerle kendinize bağlayabileceğinizden tutunda diğer rakiplerinizden farklı olabilecek türdeki içerik türlerini üretmeye kadar tüm detayları bir strateji çevresinde barındırmalısınız. Aylık içerik planınızı oluşturun ve içerik üreticilerinizin SEO bilgileri olup olmadığından emin olun. Alt başlıklar, long tail ve yan anahtar kelimeler gibi sayısız içerik yazarken dikkat edilmesi konusunda içerik üreticilerinizi bilgilendirin. Firmanıza ait SEO İÇERİK PLANLAMASI başlığı altında içeriklerinizin nasıl yazılmasını istediğinizi SEO uzmanınızdan alabilir ya da sizin bilginiz varsa siz kaleme alarak yazarlara iletebilirsiniz.

İçerik yazmanın dışında bir de site dışında yer alan içeriklerden link almak veya içeriklere link vermekten de bahsetmekte fayda var. 2018 yılı öncesinde sitenize ilk defa link alıp ya da veriyorsanız hedefteki siteyi mutlaka bir SEO uzmanı olarak değerlendirin ya da bir SEO danışmanından fikir isteyin. Sitenize ilk alacağınız yâda vereceğiniz link size sürekli bir gerileme yaşatabilir unutmayın. 2018 güncellemesinin de ne getireceğini bilemediğimizden link alma konularından şu sıralar uzak durmanızı öneriyorum.” İlle de link/ backlink alacağım diyorsanız” sektörünüzdeki en iyi sitelere ya da bloggerlarla anlaşma yapmanızı tavsiye edebilirim.

Şahsi Kanaat: 2018’de Mutlaka Edinmeniz Gereken Eklentilerden Birisi Rating ve Yorum Eklentisi Olmalı

Bir konuyu araştırırken mutlaka Google arama sonucu sayfasında yıldızları ve değerlendirme puanlarını görmüşsünüzdür. Aynı tarz hizmet veya ürün satan sitelerde soru cevap olarak yayınlanan içeriklerde sıklıkla gördüğüm bu eklentiye tıklama oranlarını incelediğimde oldukça şaşırdım. Aramayı yapan kullanıcı rating ve yıldız olan içeriği daha çok okuma ve tıklama eğilimi gösteriyorlardı. Küçük bir eklentiyle rakiplerinizden kolaylıkla 2018’de öne çıkabileceğiniz bir tüyoyu da böylece vermiş olalım. Rating yani değerlendirme/ oylama eklentilerinden mümkünse siteniz için en uygun olanını ve zararlı bileşenler içermeyeni seçtiğinizde emin olun. Sitenizdeki içeriklerin sonuna ise mutlaka” Faydalı olduysa bizi değerlendirerek ödüllendirmenizi çok isteriz.” gibi cümlelerle değerlendirme ve yorum yapmaya kullanıcıları yönlendirin.

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi kaliteli içeriklerinizi okuyan her okuyucu sitenize yorum bırakma eğilimi gösterebilir. Değerlendirme ve yorumlara verdiğiniz önemi de gören çoğu kullanıcı size doğal bir başarı yakalamanıza destek olabilir. Bu nedenle sitenizde yayınladığınız içerikleri yazmak için yazmamalı gerçekten kullanıcıya bilgi veren içerikler oluşturmanızın önemini bir kez daha vurgulamış olduk. Aynı zamanda sitenize bırakılan yorumlara hemen dönmeli ve puanlama konusunda sevdiklerinizden içeriklerinizi sürekli puanlamalarını isteyebilirsiniz. 2018’de alternatif SEO taktikleri arayışına girenler için oldukça önemli ve iş görür bir tüyo olduğuna bizzat şahidim. Elbette Google’daki sıralamanız bir eklentiyle baştan sona değişecek diye beklemek yanlış olacaktır. Site içindeki kodlarınızdaki hataları, kopya içeriklerinizi, kötü backlinklerinizi ve tasarımınızı değiştirmediğiniz her durumda zaten SEO başarısı sağlamanız mümkün değildir. Sitenizde yapacağınız SEO çalışmalarını bir uzmana vermek yanlış yapmaktan ve harcadığınız zaman veya paradan daha akıllı bir davranış olacaktır. Bu sebeple ben gibi SEO danışmanlarına başvurarak sizde dijital dünyada yerinizi biran önce alabilir, başarılı bir SEO çalışmasıyla hedefinize belirlediğinizden de önce ulaşabilirsiniz.

Sizin için yapabileceklerimle tanışmak için iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.