Growth Hacking Nedir? Nasıl Yapılır?

Growth hacking kısaca bir internet girişiminin online analizler sonucunda araştırılıp gerekli büyüme planının oluşturulması için yapılan işlemler bütünüdür. Growth hacking çalışmaları tamamen etik olmalıdır ve kesinlikle spam kategorisine girmemelidir. Bu kavramın tanımını örneklerle daha iyi anlayacaksınız.

Growth hacking kavramını 2015 yılında bol bol duymuşsunuzdur. Bu kavramın bu kadar çok kullanılmasının asıl sebebi 2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atılması. Bu kavramın duyurulmasından sonra bir çok konferansta, etkinlikte ve girişimcilerden bol bol duymaya başladık.

Growth hacker ise bir dijital pazarlamacıdan başkası olamaz. Growth büyüme demektir ve bu büyümeyi en ucuz yollarla maximum düzeyde yapacak kısım ise hacking’dir. Yani bir projeye uygun platformda hedef kitleyi en iyi şekilde seçip buna göre reklam içerikleri belirleyip pahalıya kaçmadan minimum sermaye ile maximum dönüş elde edip bunu sürdürmek growth hacking kavramının örneklerinden birisi diyebiliriz.

Growth hacking kavramını yerine getiren bir çok girişimci bunu legal yöntemlerle yapıyor. Sadece küçük ve orta ölçekli girişimler değil koskoca dev şirketler dahi bu yöntemi kullanıyor. Örneğin; Facebook, Twitter, LinkedIn…

growth hacking nedir

Growth Hacking Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden birisi olan Twitter‘da growth hacking yapmış birisinin açıklamasına göre başlangıçta insanların siteyle çok ilgili ve etkileşimle olduğu yalnız zaman geçtikten sonra bu kişilerin siteye olan aktifliklerinde azalmalar olduğunu gözlemliyor. Twitter bu sorunun üstesinden gelmek için geriye dönük geçmiş veri analizlerini inceleyip insanları tekrardan siteye çekebilmişler. Örneğin insanların profillerini detaylı şekilde analiz edip takip ettiği kişilerin son güncellemelerini kişilere mail yoluyla iletip “aa bakın bu kişi şunları paylaşmış” gibisinden bir şekilde insanları tekrardan siteye bağlamayı başarıyorlar. Ve bunu halende yapıyorlar.

Bu şekilde büyük sosyal medya girişimleri sürdürülebilirliğini dahada sağlamlaştırıyor. Growth hacking bunun için bir çok dijital pazarlama kavramını içinde kapsıyor.

Growth hacking kavramının dijital dünyada gerçekleşmesi için 5 temel yöntemi vardır. Bu 5 temel yöntemi sırasıyla kısa bir şekilde sizlere anlatacağım. Bu modelin kısaltması AARRR.

1- Acquisition (Edinme) : 

Projemizin veya ürünlerimizin hedef kişilere ulaşmasını sağlamak en baştaki amacımızdır. Bu amacı gerçekleştirmek için sitemizle veya uygulamamızı kullanacak insanları en başta çok iyi tanımak  ve empati kurmak gerekir. Hedef kitlemizin olduğu kanalları bilmeden bu çalışmaya başlamak en büyük hatalardan birisidir. Hatta ve hatta çoğu girişimcinin yanlış kanallarda büyük paralar harcayıp girişiminin çöpe gittiğinin örneğini duymuşuzdur.

Çalışmalara sosyal medya, arama motoru, sem, blog, e-mail kanalları ile başlayabilirsiniz. Kanallarda yapacağınız çalışmalar ve reklamlar sonucunda değişik sonuçlar alacağınızı göreceksiniz. Kanallardan alacağınız tıklamalar çok önemli değildir. Burada önemli olan kullanıcıların sitenizde yapmış olduğu etkileşimlerdir. Örneğin siteniz e-ticaret üzerine ve sosyal medya ile adwords reklamlarını kıyaslarsak , sosyal medyadan daha çok üye geliyor sitenize.İşte bu sitemize gelen ziyaretçiler edinmeye bir örnektir. Lakin adwordsten kendi isteğiyle gelen kişiler sitenizde daha çok alışveriş yapıyorlar. İşte aradığımız püf nokta buydu. Etkileşimli olan kanala yoğunlaşmak beraberinde hem sizi gereksiz bütçeden hemde zamandan tasarruf yaptırır.

Örnek :  Sosyal medya kanalları üzerinde yaptığınız kampanyadan gelen ziyaretçi bu metriğe bir örnektir.

2- Activation (Etkileşim) : 

growth hacking etkileşim

Sitemize çeşitli kanallardan hedef kitlemizi çekiyoruz. Burada edindiğimiz ziyaretçileri nasıl aktifleştiririz. Nelerin aktifleştirmenin içine gireceğini sizlere örneklerle belirteyim.

  • E-posta adresi toplamak,
  • Üye toplamak,
  • Yazı okutturmak,
  • Video izlettirmek,
  • Satın almak,
  • İçeriği paylaştırmak,
  • Siteyi arkadaşlarına tavsiye ettirmek,
  • İçerik eklettirmek,
  • Ve daha fazlası…

Örnek : Bunlardan en çok kullanılan yöntem landing page ile data toplanması… Etkili landing page hazırlama yazımızdan örneklere bakabilirsiniz.

3- Retention(Bağlılık) :

giphy (1)

İnsanları sitemize bir şekilde çekmeyi ve hatta ve hatta sitede etkileşime geçirmeyi başardık. Bundan sonra ki süreçte kullanıcıları tekrar sitemize çekecek kanallarımız ilk başta e-maildir. Kullanıcıların sitenize çekecek şekilde cezbedecek mailing tasarımları yaparsanız insanlar sitenize yavaş yavaş geri dönecek ve bağlılığı artacaktır. İkinci geri dönüş kanalı ise sosyal medyadır. Hedef kitlenizin en çok kullandığı sosyal medya kanalına yoğunlaşırsanız kullanıcıların bağlılığı bir nebze daha artacaktır.

Örnek: Twitter örneğine bakarsak gelen mailimizde twitter’da takipte olduğumuz kişilerin son attığı tweetlerle bizleri siteye çekmeye başarıyorlar. Ve bunun gibi çeşitli growth retention teknikleriyle bizleri siteye tekrar ve tekrar dönüş yapmamızı sağlıyorlar.

4- Referral (Tavsiye Edilme) : 

referral-pic

Bir çok projenin daha hızlı bir şekilde büyümesi için bu yolu izleyen bir çok örnek vardır. Örneğin bir e-ticaret sitesinde siteyi tavsiye ettiğiniz kişiden gelen satıştan sizde hediye kazanıyorsunuz. Kullanıcılar bu ödülü almak için ağızdan ağıza veya arkadaşlarına mail yoluyla iletiyorlar.

Referral yöntemini sosyal medyada yapacağınız kampanyalar ile destekleyebilirseniz etkisi normale göre daha yüksek olacaktır. Her projenin veya girişimin bu yöntemi kullanması tavsiye edilir. Her girişimin referral mentiği aynı olmayabilir.

Örnek : Yukarıda verdiğimiz örneğe yakın birşey söyleyecek olursak bir oyun projeniz var ve bu oyunu arkadaşlarınıza duyurup her üye getirdiğiniz arkadaştan bedava xp veya oyun puanı kazanmanız daha çok üye kazanmanıza yol açacaktır.

5- Revenue(Gelir) : 

gelir

Bütün girişimlerin kurulmasında ki asıl etmen bu son metriktir. Yalnız bu metriğe çok odaklanmak büyük hatalara yol açabilir. Girişimde ki kaliteyi yakalamak için bence parayı en sona bırakmakta fayda var. Eğer girişimci insanların seveceği bir girişimde bulunursa insanlar bu projeyi başkalarına duyurur ve organik büyüme gerçekleşir. Eğer ki proje tamamen para üzerine kurulmuşsa bu projenin büyüme hızı oldukça düşük olacaktır.

Örnek : Revenue metriğine bir örnek verirsek insanların sitenize üye olup sitenizde bir ürünü satın alması diyebiliriz.

Sonuç olarak her dijital girişimin bir growth evresi olduğunun gerçeğini unutmamak gerekir. Bu nebzede kuracağınız dijital pazarlama ekibinde kesinlikle growth hackerlara yer vermeniz gerekiyor. Yoksa yapacağınız proje bir yerde tıkanıp kalır ve siz bunu hiç anlayamayabilirsiniz.

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Eğer içeriği beğendiyseniz aşağıdaki sosyal medya paylaşım butonları ile yazımı paylaşarak bana bir teşekkür edebilirsiniz. Ve bu konuda olan yazıların devam etmesini istiyorsanız yorum atabilirsiniz. [/box]

[box type=”download” align=”aligncenter” class=”” width=””]Dijital Yayın Serisine abone olarak her hafta bülteninde Dijital Pazarlama, SEM, SEO ve Sosyal Medya Pazarlama hakkında içerik görebilirsin.[/box]